Goede webcontent 1: tekstlengte versus inhoud

Het internet groeit exponentieel. Elke dag komen er webpagina's bij. Zoekmachines zoals Google hanteren een soort 'rating' die goede en slechte websites onderscheidt.

Hoe die zoekmachines de websites ordenen is al sinds de begindagen van het internet een bron van speculaties. In marketing spreekt men van SEO (Search Engine Optimalisatie): een antwoord zoeken op de vraag 'Hoe krijg ik mijn website bovenaan het lijstje van Google ? '

In deze reeks blogs (Goede webcontent 1- 3) staan deze week een aantal tips.

 

Inhoud is belangrijk

Jaren terug volstond het om duizend keer een zoekterm op je website te herhalen om te stijgen in het lijstje zoekresultaten. Eenvoudig voorgesteld: wie pakweg tenten verkocht, zette zo veel mogelijk het woord 'tent' in een tekst. Zichtbaar én onzichtbaar.

Anno 2015 zijn de zoekmachines slimmer geworden. De algoritmes verfijnder. Gebruikers verwachten niet alleen websites op zich, maar verkiezen goede websites. Betere informatie. Overzichtelijk, duidelijk, juist en actueel. Het woord 'tent' volstaat niet langer. Een goede website geeft een overzicht van eigenschappen, gebruikte materialen, bruikbaarheid, aantal personen, prijs en eventueel feedback van eerdere klanten. Die informatie staat bij voorkeur geordend, met tussentitels en koppen, in alinea's.

Inhoud wint dus aan belang. Websites met duplicaatteksten en inhoud van slechte kwaliteit worden verbannen naar de onderste regionen van de zoekresultaten. Relevante en waardevolle informatie vergroot de zichtbaarheid van een website.

Lengte is dat niet

Wil dat zeggen dat je ellenlange teksten moet gaan produceren? Inhoud op een kunstmatige manier genereren? Absoluut niet!

Bedrijven worstelen vaak met de vraag hoe lang hun teksten op de verschillende webpagina’s moeten zijn. Ze willen teksten, waarmee ze optimaal gevonden worden in de zoekmachines én waarmee ze klanten werven en behouden. Het antwoord is simpel: er bestaat geen ideale tekstlengte. De tekstlengte is afhankelijk van wat u te zeggen heeft. Vertel gewoon wat u wilt vertellen, zonder overbodige of irrelevante informatie.

Je wil bezoekers verrassen, boeien, doen terugkeren. Ideaal delen ze je website ook nog eens.

Het loont om goed geschreven content te brengen met informatie waar de bezoeker wat aan heeft en naar op zoek is. Websites die daar niet aan voldoen, worden veroordeeld tot een plek op de bodem van de zoekresultaten. Zij krijgen van Google een lage rating, met als gevolg dat deze websites online minder zichtbaar zijn.