People AND profit als uitgangspunt voor topcommunicatie


Over de communicatieve waarde van de persconferentie die ondertussen berucht is, kan ik zeer kort zijn. Vorm, inhoud, timing, presentatie, visueel, auditief, lichaamstaal … communiceren is altijd een geheel van elementen en soms kan het gebeuren dat eentje wat achterophinkt maar hier was echt alles van een bedroevend niveau. Alles. Fenomenaal. Oké. Of beter: niet oké, maar we laten het voor wat het is.

Terug naar wat wel belangrijk is: de exit-strategie.

 

Intern …

Je eigen exit-strategie vooral! Bedrijven en winkels die weer mogen opstarten en openen. Het wordt cruciaal om hierover te communiceren. Naar buiten toe, maar ook intern! Vergeet vooral dat laatste niet.

Je medewerkers meehebben, het wordt in de komende weken en maanden cruciaal.

  • Wat kan?

  • Wat lukt?

  • Wat zijn de voorwaarden?

  • Hoe gaan we dat doen?

  • Samen!

Hou ze op de hoogte, wees transparant, leg de dingen uit. Er zullen bedrijven en winkels zijn die moeilijke beslissingen moeten nemen om te overleven. Ook dan geldt altijd:

  • transparant

  • consequent

  • duidelijk.

Er zijn medewerkers met twijfels en er zijn er die dit van zich af laten glijden. Dat elke specifieke situatie, vraag, bekommernis … goed inschatten de moeite loont, hoef ik hier niet te verkopen.

 

… en extern …

Wat de communicatie met klanten en leveranciers betreft, zijn er een paar opties. Net zoals de maatschappij die vandaag als geheel ook ziet. De actuele samenleving – ook klanten, netwerk, medewerkers – is op dit moment (een week voor 4 mei) stilaan verdeeld in twee grote kampen: profit en people.

Voor een goed begrip: die staan in deze tekst los van waardenoordelen, ethiek, menslievendheid, economische ideeën, kleur of wat dan ook. We kunnen ze ook ‘a’ en ‘b’ noemen, maar de maatschappij zal dat niet doen. Vandaar.


De profitgroep wil zo snel mogelijk business as usual.

Gaan! Pik die draad op en red het jaar! Start op 11 mei. We moeten goedmaken, inhalen, compenseren wat we kwijt zijn. Er zijn klanten die al weken wachten tot de winkel weer opengaat! Moeten we geen overuren voorzien?”

De people-groep mist in de huidige exit-strategie het luikje menselijkheid.

We mogen niet sociaal samenkomen, wel met 50 in een fabriekshal staan? Oma en opa kunnen niet op bezoek komen, maar deze ochtend zat ik met zes collega’s te vergaderen. Winst is het enige wat telt, dat is duidelijk.”

Die verdeeldheid situeert zich politiek (links versus liberaal, oppositie en regering zullen deze week nog volgen), bij werkgevers, bij medewerkers (ik moet gaan werken maar mijn kind kan niet naar school) en is belangrijk. Niet om wat er inhoudelijk achter schuilt. Wel omdat ze er is. Iedereen wil graag terug een min of meer gewoon leven. Zich afzetten tegen een ander is nu eenmaal makkelijker dan spontaan een nieuw idee vormen.

Maar: beide ideeën bestaan en ze zullen de komende weken of maanden wellicht alleen duidelijker worden. Los van de visie die je zelf hebt: weten dat er een andere visie bestaat en daar rekening mee houden, is nooit slecht. Je wil als onderneming, als winkel, een neutrale en open, verwelkomende positie. Je wil iedereen meekrijgen in het verhaal. Intern en extern. Bovendien: je kijkt stilaan weer positief-realistisch naar de wereld en naar de toekomst, want je hebt deel 1 en deel 2 van deze reeks al gelezen.

Dat staat helemaal los van wat voor jezelf ‘positief’ is. Of ‘realistisch’. De één wordt positief van ‘we bestaan nog’, de andere heeft duidelijke winstcijfers nodig en nummer drie zal kijken naar een nieuw-ingeslagen weg of opportuniteit en daar positieve energie uit halen. En in al die situaties zal ook realisme nodig zijn. Op zich is de invulling niet het belangrijkste.

Neem de wetenschap dat er meerdere mogelijkheden zijn mee in elke vorm van communicatie, die – dat mag duidelijk zijn – altijd een geheel van elementen is! Ik lijst ze op eenvoudig verzoek graag nog eens concreet op.

 

… people AND profit, zeker in communicatie!

De vraag die op dit moment dus logisch is: waarom zouden de twee niet te verenigen zijn? People AND profit. Het één hoeft niet ten koste van het ander en veel ondernemers, werkgevers, handelaars waren ook voor de crisis die weg al ingeslagen. Nu we op een interessant ogenblik aangekomen zijn, is het dus een sterke optie om die weg verder te bewandelen: de economie opnieuw activeren en de mens (niet “de consument”) daarin een plaats geven.

Zeker communicatief - het enige gebied waarin ik mezelf expert durf noemen.

Pas op, dat zal even tegen het eerste ondernemersinstinct ingaan.
Op 4 mei, op 11 mei, op 18 mei … de cijfers naast die van vorig jaar leggen, daar kan niemand blijer van worden. Dat zal eind december wellicht ook nog niet zo zijn. Overheid, onderneming, gezin, de vergelijking kan moeilijk positief uitdraaien als iedereen enkel naar cijfers kijkt.

Maar, herinner je deel 2 uit deze reeks: focus op wat te winnen valt!

Je kan heel veel realiseren door vanuit een juist perspectief te starten. Positief en realistisch. Communicatie is een geheel van elementen, niet vergeten! De nuances die je daarbij legt zijn van groot belang.


Niet: “Wat op 1 juni een feest had moeten worden valt spijtig genoeg helemaal in het water.”

Wel: “We maken van 1 oktober in plaats van 1 juni een topdag. Kleiner maar beter!”


Voltooid verleden tijd, spijt, water en vallen … daar kan niks goed uit voorkomen. Dat voel je als je het neerschrijft en dat voelt elke mens die het leest. Creëer perspectief: we gaan voor 1 oktober, en we maken het kleiner (realistisch) maar beter (positief). Let er ook op dat in voorbeeld 1 het feest meteen afgeschaft is. Punt. Gedaan. Dat is in de tweede zin helemaal anders.



Vandaar: people AND profit. Samen. Als uitgangspunt voor goede communicatie. Los van de concrete invulling.

Zet het vizier daarop. In denken en ook in doen. Intern en extern. Het zal – eenmaal het eerste stof van de heropstart gaan liggen is – vooral voordelen opleveren. 


Dit is een communicatie-standpunt. Geen politiek of maatschappijbeeld. Dit document vertrekt van een interne communicatie (de eerste people die er toe doen) en opent zich naar buiten (profit). Zonder uit het oog te verliezen dat er bij klanten, collega’s en leveranciers ook twee visies zijn: people en profit.

Die opbouw start bij het op zich heel eenvoudige uitgangspunt en beïnvloedt wat lezer, publiek, medewerker, klant … ervaren.

Dat er ondertussen uit zowat elke hoek druk komt, dat is ook een feit. Rekeningen, facturen, leveranciers, overheden, leningen, juridische mogelijkheden … Allemaal juist. Er zijn veel zaken mee te nemen in elke overweging.

Toch is dit – uitgaande van deel 1 en deel 2 in dit reeksje – een logisch en op dit ogenblik heel positief-realistisch uitgangspunt voor sterke communicatie.

Hou er rekening mee dat de exit-strategie – communicatief compleet mismeesterd op nationaal niveau, wat de Eerste Minister ook beweert – waarschijnlijk gaandeweg nog een pak genuanceerd zal worden. Er is nog heel veel ‘als’ en ‘tenzij’ op dit moment.

Ook dan zal het lonen om duidelijk, transparant en zo consequent mogelijk te zijn.