De prijs van woorden

Met een appel en een ei trek je vooral kleine diertjes of de occasionele vogel aan, geen goede tekstschrijvers. Nochtans bereiken goed geschreven teksten een doel. Ze zijn wervend, geven informatie, prijzen iets of iemand aan en doen dat liefst op een manier die niet vervelend is. Goed geschreven teksten leveren meer op dan ze kosten. Maar, wat kosten ze dan?

Op het wereldwijde wonder dat het internet toch nog steeds is, kan je een ruim gamma aan concrete prijzen vinden. Per letter, per woord of per pagina. Die laatste voor zowat elke prijs tussen €15 en €250. Er valt ongetwijfeld voor al die prijzen iets te zeggen, maar welke is nu de juiste?

Richtlijn

Voor ik begin is er een briefing nodig. Wat wenst een klant? Welke boodschap moet verkondigd worden? Aan wie? Waarover? Die briefing gebeurt vaak digitaal maar kan ook 'live' plaats vinden. Sowieso is ze kosteloos.
Ik maak er een punt van me in een onderwerp te verdiepen. Het me eigen te maken. Alleen dan kan ik er een tekst over schrijven met kennis van zaken.

Als richtlijn hanteer ik een bepaalde prijs per uur. Vooraf. Dat wil zeggen: ik schat in hoeveel tijd ik ongeveer zal nodig hebben voor een opdracht en daarop baseer ik de eindprijs voor het project. Soms heb ik eens geluk en komt de inspiratie snel. Veel vaker ploeter en bagger ik me een weg doorheen een hoop ellende voor ik een tekst wil afleveren en dan werk ik aan dienstencheque-tarief. 

Investeren

Klanten die investeren in een tekstschrijver willen - volledig terecht - waar voor hun geld. Daarom investeer ik op mijn beurt ook. In tijd. Tijd die nodig is om op de hoogte te blijven, om correct te blijven schrijven, om 'mee te zijn' met wat er actueel is. Om websites te bekijken, nieuwe klanten aan te spreken en te netwerken (zie blogpost: Cre@tielt). Het spreekt voor zich dat het leeuwendeel van die tijd nergens doorgerekend wordt.

Opbrengst

Dat hoeft ook niet. Er zijn diverse manieren om een waarde op iets te kleven. Geld is één optie. Iets graag doen of een mooi product afleveren zijn andere.

Als klant van een tekstschrijver is het aangewezen om jezelf af te vragen waarin de opbrengst voor jou zit. Het kan dat je tijd wint door niet zelf te schrijven. Misschien is het eenvoudigweg beter dan je zelf zou kunnen? Bereik je meer potentiële klanten? Wordt een boodschap duidelijker? Het zijn afwegingen die iedereen voor zichzelf moet maken. Vanuit verschillende invalshoeken soms.

Goed geschreven, duidelijke en relevante teksten zijn in tijden van vluchtige sociale media altijd een meerwaarde. Ze verdienen hun prijs terug. Maar als je peanuts betaalt, dan krijg je monkeys natuurlijk...