Cre@tielt

Vrijdag 03 april zal voor altijd geregistreerd staan als de dag waarop deze starter uit zijn comfortzone trad en zich voor het eerst tussen de meer ervaren ondernemende mensen begaf... .

Ongetwijfeld moeten die kleine gele kuikentjes die in de Paasperiode traditioneel van eigenaar veranderen zich net zo op hun plaats voelen in hun kartonnen dozen als ik me aanvankelijk in mijn element voelde tussen de zakenmannen, bedrijfsleiders, journalisten en politici die op de opening van cre@tielt aanwezig waren.
Ik werk graag in stilte thuis, op mijn eentje. Mijn zaken regel ik bij voorkeur per mail en ik schud ongeveer drie keer per jaar iemand de hand. Als ik tenminste niet zeg: "Sorry dat ik u geen hand geef."

Dezer dagen doe ik echter ook dappere pogingen om als starter deze kleine onderneming uit de grond te stampen. Tijd dus om te netwerken, mensen te leren kennen en een visitekaartje uit te delen hier of daar. De feestelijke opening van cre@tielt, kersverse coworking voor starters, freelancers, mobiele werkers en thuiswerkers leek me de perfecte gelegenheid om dat te doen.

Terugkijkend moet ik zeggen: ik heb stappen gezet. Zowaar 'live' met verschillende mensen gesproken. Hier en daar iets opgestoken. En mijn quota 'handen schudden' tot 2019 in één namiddag bereikt. Het was interessant en zinvol. Veelbelovend ook. Ik geef mezelf "een dikke acht" voor de inspanning.

Cre@tielt wil naar eigen zeggen low- profile en low- budget een aantal vliegen in één klap slaan: leegstand in het Tieltse centrum verminderen. Ondersteuning bieden aan startende ondernemers. Een werkplek voorzien. Contacten mogelijk maken.
Dat gebeurt in een pand dat gedeeld wordt met de nieuwe Mivalti- winkel, iets wat ik als gegradueerde opvoeder alleen kan toejuichen natuurlijk. Sociale economie is in tijden van veel te ver gaande besparingen geen evidentie.

Wat ik gisteren zag laat het beste vermoeden. Een goed idee, dat een goede uitwerking kreeg in de vorm van een aangename werkplek waar beginnend ondernemerschap gecombineerd wordt met een sociaal element. Zoals beloofd zonder al te veel drempels. Mooi.

De kans is reëel dat ik in de toekomst nog wel eens ga netwerken. Wellicht ook wel in cre@tielt, waar ik voor mezelf een plekje ga voorzien in de nabije toekomst. En een beetje van die ondersteuning... .

www.creatielt.be


Leven als literaire huurling

Tekstdokter. Informatie-architect. Schrijver. Copywriter. Auteur. Verteller. Ghostwriter. Stuk voor stuk leuke titels. De één al wat poëtischer dan de ander. Ze dekken allemaal dezelfde lading en ze zijn allemaal juist. Op een visitekaartje staan ze ook heel mooi. Al spant het kaartje met 'huurwoordenaar' daar wel de kroon.

'Literaire huurling' vat het nog het best samen, al heeft het laatste deeltje van de term doorheen de geschiedenis wel eens last gehad van bad press.

Volgens Wikipedia is een huursoldaat of huurling een soldaat die op commerciële grondslag dienst neemt in een leger. Het nadeel was echter dat de betalende heersers wel eens in geldnood kwamen en achter raakten met de betalingen. In zulke gevallen kwam voor dat de huurlingen aan het muiten of plunderen sloegen.

Huurlingen hebben echter als voordeel dat ze neutraal in het conflict staan en dus minder geneigd zullen zijn om over te lopen om persoonlijke redenen. Een andere reden om huurlingen aan te werven is de ontoereikendheid van het eigen militaire apparaat.

De parallel ligt voor de hand: 'literaire huurlingen' worden aangetrokken als neutrale buitenstaanders. Ze doen hun ding - zonder vooroordelen - voor wie beroep doet op hun diensten. Uit eigenbelang is het belangrijk dat ze de taak naar best vermogen uitvoeren. Ze 'overleven' door nieuwe opdrachten en goede resultaten.
Tijdelijk vervullen ze de taak die mensen zelf, of eigen personeel, niet willen/ kunnen vervullen. Omdat het aparte vaardigheden vereist of omdat het tijdrovend is. Na afloop trekken ze verder. Op zoek naar nieuwe opdrachten en nieuw avontuur.

Leven van de pen, niet in vast dienstverband. Zelf klanten zoeken. Zelf schrijven. Netwerken, marketing, mee zijn, een zaak beheren, inspiratie zoeken. Het is een beetje een apart leven. Een aangenaam leven, dat wel. Met veel vrijheid en veel afwisseling. Dagen zien er zelden hetzelfde uit.

Prijzen zullen er wellicht niet gewonnen worden en als je al eens een echt boek mag schrijven, zal het niet in eigen naam zijn. Ego is ondergeschikt. Dat wil niet zeggen dat het beste niet nagestreefd wordt. Voor de 'literaire huurlingen' van deze wereld is de voldoening van het schrijven van een goede tekst al een stuk van de beloning.

En niet te vergeten: het is gewoon plezant.


Fotoverslag: VIKING ROAD TRIP (Tielt - Malmö)

Even snel heen en weer naar de 'Vikings'- tentoonstelling in Kopenhagen. Kort over de brug naar Zweden voor een blitzbezoek aan Malmö. Omdat het leuk is, we er nog nooit waren en we daarna kunnen zeggen dat we Europa van Zweden tot Spanje doorkruist hebben op een motor. Soms moet je een beetje gek zijn...

Goede webcontent 3: bloggen op je website

Het internet groeit exponentieel. Elke dag komen er webpagina's bij. Zoekmachines zoals Google hanteren een soort 'rating' die goede en slechte websites onderscheidt.

Hoe die zoekmachines de websites ordenen is al sinds de begindagen van het internet een bron van speculaties. In marketing spreekt men van SEO (Search Engine Optimalisatie): een antwoord zoeken op de vraag 'Hoe krijg ik mijn website bovenaan het lijstje van Google ? '

In deze reeks blogs (Goede webcontent 1- 3) staan deze week een aantal tips.

 

Blog vergroot zichtbaarheid

Wilbert Korevaar, tekstschrijver/copywriter zegt het als volgt: "Contentmarketing is essentieel om online succes te boeken. Een blog mag zeker niet ontbreken. Bedrijven die bloggen zijn zichtbaarder op het internet en krijgen veel meer bezoekers dan ondernemingen die dat niet doen. Uit webanalyses blijkt dat bedrijven die regelmatig een blog publiceren vijf maal zoveel traffic genereren als degenen zonder blog.

Bloggen heeft ook een duidelijke invloed op de zichtbaarheid en vindbaarheid in de zoekmachines én is een meerwaarde op het gebied van waardevolle content. Met een unieke en persoonlijke blog kunnen bedrijven zich onderscheiden op het overvolle internet."

Actuele informatie

Een blog is - naast een marketinginstrument - een manier om je website actief en levendig te houden. Bovendien kan je er actueel nieuws mee delen.

Valkuil

Een blog aan je website koppelen is goed. Het moet wél een blog zijn die uitnodigt tot lezen, de lezer raakt en waardevolle informatie biedt. Een blog die bezoekers met anderen willen delen en doet terugkeren bij de volgende post.

Aan een blog mag en moet je met andere woorden dezelfde eisen durven stellen als aan je website in het algemeen. Correct taalgebruik en waardevolle inhoud blijven essentieel.

Goede webcontent 2: foutloos schrijven

Het internet groeit exponentieel. Elke dag komen er webpagina's bij. Zoekmachines zoals Google hanteren een soort 'rating' die goede en slechte websites onderscheidt.

Hoe die zoekmachines de websites ordenen is al sinds de begindagen van het internet een bron van speculaties. In marketing spreekt men van SEO (Search Engine Optimalisatie): een antwoord zoeken op de vraag 'Hoe krijg ik mijn website bovenaan het lijstje van Google ? '

In deze reeks blogs (Goede webcontent 1- 3) staan deze week een aantal tips.

 

Spelling en grammatica

Je zou het - in tijden van Twitter en Facebook - bijna vergeten, maar correcte taal blijft belangrijk. Zoekmachinegiganten als Bing en Google ordenen webcontent op correct taalgebruik. Juiste spelling en grammatica maken een onderscheid tussen originele, vlot leesbare teksten en slechte vertalingen of duplicaatteksten.

Net zo belangrijk als een waardevolle en goede inhoud is de manier waarop je die brengt. Websites met onnatuurlijke en gekunstelde teksten vol schrijffouten worden gedegradeerd naar de kelder van de zoekresultaten. Bedrijven die een hoge ranking nastreven, dienen te zorgen voor een content-rijke website met foutloze teksten van hoge kwaliteit.

Bedrijfsimago

De impact van taal op je bedrijfsimago is net zo min te onderschatten. Wie een boodschap op een slordige manier brengt, wordt er nogal snel van verdacht ook de rest van zijn zaken op een slordige manier af te handelen. Ook hier is juist taalgebruik een niet te onderschatten factor.

Wat je zegt en hoe je het zegt dus!